Ailecek çoluk çombalak durum değerlendirmesi yapılmalı:
- Aile fertleri,haftada 1 gün , televizyon+cep telefonu+bilgisayarı kapatıp,masa başında toplanarak durum değerlendirmesi yapmalı.Bu eve aylık ne kadar para girdiğini ve bu paraya göre ne kadar harcama yapmaları gerektiği belirlemeliler.Birlikte yapılan bu toplantılarda acil yapılması gereken harcamalar ve acil olmayan ötelenebilir harcamalar belirlenmeli.Yaşı küçük olan çocuklarımıza da bu durum anlayabilecekleri şekilde basit bir dil ile anlatılmalı.

Borcu bütün aile fertleri yüklenmeli:
- Bütün aile fertleri,kendisine göre borcun kapanması için çalışmalı.Çocuk yeni bir telefon istemeyecek,borç bitinceye kadar eski telefon ile idare edecek.Baba ERKOC yeni bir bilgisayar istemeyecek,eskisi ile idare edecek.Günlük işler için,kısa mesafelerde bile çoğunlukla arabamızı kullanmak yerine,toplu taşım araçları kullanılacak.Çamaşır makinemizi değiştirmek istiyorsak 3.000 TL'lik makine yerine,3 yıl garantili 600-TL'lik bir makine bakılacak.Evde bir notebook bilgisayarımız varken,ayyyyyy Ayşe yeni tablet almış o kadar hoş bir şey ki deyip birde ondan alınmayacak.

Bitmek tükenmez ihtiyaçların dizginlenmesi kararı alınmalı:
İhtiyaçlarımızı dizginleyerek , bilinçsiz ve ölçüsüz borç altına girmekten kaçınmalıyız. Unutmayalım ki,bir başkası için sıradan olan bir masraf ,bizim için şu anda lüks olabilir.



Kredi kartları ortadan kesilmeli;
- Düşüncesizce,bilinçsizce kullanım sonucu bizi batağa sürükleyen kredi kartları ortadan kesilmeli ve her ay elimize geçen nakit ile yaşamaya çalışmalıyız.Ne yazık ki ben bunu yapamadım ama mümkün olduğunca kredi kartını dikkatli kullanmaya çalışıyorum.Önce ki yıllarda benim de çocuklarım ile markete gittiğimde yanımda para yok ama nasıl olsa kredi kartı var diye 70-TL'lik ödemeyi kredi kartı ile yapıp sonrada eve geldiğimde eşimden fırça yemişliğim çok olmuştur.Çünkü çocuklarla markete girince aklımı başımdan aldıklarından torbaların içindekiler tamamen çocuklara yönelikti.

Bu lanet olası şeyi kesip atamıyorsak,o zaman çok dikkatli kullanılmalı;
Kredi kartını atamıyorsak,o zaman bu kartı,cebimizde para olmadığı için değil de , kart borcunun kesilme tarihinde, hesabımızda kesilecek tutar kadar para olacağını biliyorsak kullanmalıyız.
Kredi kartları ile yapılan alış veriler yüzünden bazen bizim aylık gelirimizin ne olduğunu bile unutabiliyoruz.Çünkü alışverişte nakit vermiyoruz ki ,cebimde yeterli para yok ama nasıl olsa yanımda kart var.Çeeek karttan.

Kredi kartı borçlarının listesi yapılmalı:
- Ödememiz gereken birden fazla kredi kartına borcumuz var ise,bu borçların listesini yapmalıyız ve öncelikle en yüksek faizi ödediğimiz kredi kartının borcunu ödemeliyiz. Elimize geçen her fazladan parayla, kredi kartının borcunu bitirmeye çalışmamalıyız.


Kredi kartına ;Onun değil , bizim patron olduğumuz gösterilmeli:
Bir türlü atamadığımız,cebimizdeki kredi kartımızın patronu biz olmalıyız.Yok eğer kredi kartını kendimize patron yaparsak , borçlardan kurtulamayız.

Heves arzu ve isteklerimiz dizginlenmeli;
ERKOC ; 11,6 ekranlı , 12 saat şarj süreli,ultra hafif ve ince bir netbook istiyor.
Acil mi:Hayır,Çok gereklimi:Hayır.Şu anda buna ayıracak nakit para var mı:Hayır. O zaman kusura bakma hevesim,arzum,isteğim senin bu isteğine koca bir HAYIR.

Maddi olarak en zengin insanın,giderleri gelirinden daha az olan insan olduğu unutulmamalı;



Borçlar ile savaşımıza devam ederken en azından ayda bir kez ailecek hoşlandığınız bir şey yapılmalı;
- Borçtan kurtulmak kolay değil ancak bu süreçte ailecek yapmaktan zevk aldığımız bir şeyi ,örneğin sinemaya gitmeyi veya piknikte mangal yapmayı ertelememeliyiz.Piknikte sadece pirzola köfte yenir diye bir kural yok ki.Ben mangal ateşinde pişmiş tavuk kanadını da çok severim doğrusu.Ayrıca yanına sosta beklettiğimiz tavuk göğüs de attık mı hadi afiyet olsun.

Çocuklar ile alışveriş öncesi, onlara bir miktar para verilip,sadece bu kadarlık harcama yapabilecekleri belirtilmeli;
- Alışverişe çocuklarımız ile birlikte çıkmak durumda isek,evden çıkmadan önce onların cebine ufak bir tutar para koyalım ve bu alışverişte kendisinin ancak bu kadar harcayabileceğini belirtelim ve bu konuda taviz vermeden kararlı olalım..Çocuklar bir oyuncakçıya girdiğinde ancak ceplerindeki para kadar harcama yapabileceklerini bilsinler.

Emin olmadığımız kimselere kefil olunmamalı.
- Çalıştığım iş yerinde birisine kefil olmuş ama sonra bu kefillikten dolayı,maaşına haciz gelmiş arkadaşlar var.Tabi bu durum da aylık kazançlarını da azaltdığından,mevcut borçlarını ödeme konusunda da iyice zor durumda kalıyorlar.


Maddi borçtan kurtulmak için manevi yollara da başvurmak gerektiği unutulmamalı.
-Maddi borçlarımızdan kurtulmak, onları temizlemek için yukarıda saydığımız önlemleri aldıktan sonra , manevi yollara başvurmayı da hiçbir zaman unutmamalıyız.

Yüce Yaratıcıya ellerimizi açıp ;
Allah'ım ben elimden geleni yapıyorum.
Elimden gelmeyenler içinse ellerimi sana açtım.
Sen bize yardım et Yarabbim , işimizi kolaylaştır,
Beni ailemi ve bütün güç durumda olanları bu sıkıntılardan kurtar,
Bizleri senden başkasına muhtaç etme ...
Amin diye dua etmeliyiz.

Şunu unutmayalım ki hiçbir zaman hayatımız hep aydınlık içinde geçmiyor.Günün akşamı olduğu gibi ,insanlarda kendilerini karanlıklar içinde bulabiliyorlar.O zaman ne yapacağız; İçimizdeki,ruhumuzdaki,cebimizdeki karanlıklar için önlemler alıp,kararlılık,bilinç ve sabır ile lambaları yakıp,hayatımızı aydınlatacağız.

KARARLILIK + BİLİNÇ + SABIR + DUA İLE BU KARANLIK GECELERDEN GÜZEL AYDINLIK SABAHLARA UYANMAMIZ DİLEKLERİMLE.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top